Rzetelna informacja po spotkaniu z Pracodawcą

Szanowne Koleżanki , szanowni Koledzy , Pracownicy Castorama Polska . Od pewnego czasu na wiele sposobów próbuje się dyskredytować naszą Organizację, co jak pisaliśmy wcześniej będziemy dementować i przedstawiać Wam rzetelne i prawdziwe informacje po spotkaniach z Pracodawcą lub wyjaśniając wątpliwe sprawy. Ostatnie spotkanie miało miejsce 10 grudnia br. , po którym pojawiła się informacja Pracodawcy datowana na 13 grudnia 2018r. w której mowa o sprawach socjalnych. Jest to już kolejna informacja, w której używa się gier słów a zdania buduje się w taki a nie inny sposób. Dobrym przykładem jest ostatnie info , które wielu z Was zrozumiało w ten sposób że związek zrezygnował z roszczeń podwyżkowych za 10zł większego dodatku za niedzielę. Co jest nieprawdą !

W informacji Pracodawcy z 13 grudnia br.  jest mowa o tym, aby komisje socjalne decydowały o przyznawaniu świadczeń. W naszej ocenie takie rozwiązanie nie jest zgodne z Ustawą o ZZ i Ustawą o ZFŚS. Ponieważ podmiotami nadzorującymi i uzgadniającymi wydatkowanie środków socjalnych to Związek Zawodowy i Pracodawca. Przedstawione w bardzo ogólny i pobieżny sposób rozwiązanie nie mogło się spotkać z naszą aprobatą. Zaznaczyć należy że Pracodawca nie przedstawił konkretnych rozwiązań lub zapisów do nowego Regulaminu ZFŚS. Choć nasze ostatnie stanowisko i propozycje zostały przedstawione Pracodawcy na spotkaniu końcem września tego roku. Przez ponad prawie 2 miesiące Pracodawca nie raczył się do naszych propozycji ustosunkować, a jedynie przesłał aneks do regulaminu w naszej ocenie podpisany przez osobę nieupoważnioną, co jest dla nas niezrozumiałe ! Pracodawca zaczął rozmowy o podziale środków i przedstawił nam propozycje nowych dofinansowań. Jednak na pytania z naszej strony nie padały sensowne i konkretne odpowiedzi, np. czym kierował się Pracodawca zwiększając świadczenia w grupie IA o 100zł a w IIIA o 230zł , dlaczego w tym roku Pracodawca proponuje zasilenie pul sklepowych procentowo mniejszą kwotą lub czy po proponowanych zmianach wystarczy środków z odpisu ? Okazało się że, nie zostało to policzone , choć we wcześniejszych latach (przynajmiej za czasów p.Kosel ) była to norma. Takie podejście do spotkania spowodowało w nas odczucie kompletnego nieprzygotowania przez drugą stronę. A największymi paradoksami w tej informacji jest fakt że przekazuje je Wam ktoś , kto w spotkaniu nie uczestniczył i ( jest to już kolejne spotkanie w którym Dyr. ds. Personalnych i Odpowiedzialności społecznej nie uczestniczy ) oraz to że pisze się :”…Członkowie Komisji Socjalnych najlepiej znają Wasze potrzeby. Mają wiedzę, której nie posiadają osoby z zewnątrz.” a na spotkaniach najwięcej za Pracodawcę odzywa się prawnik – osoba z zewnątrz !

Przechodząc do spraw istotnych i tych o których nie poinformował Was Pracodawca , zwrócić uwagę należy na fakt, że Komitet Rady Pracowników pozytywnie wypowiedział się na propozycje Pracodawcy. Co jest dla nas rzeczą oczywistą! Przecież owa Rada nawet pozytywnie zaopiniowała projekt Regulaminu Pracy bez załączników (co jeden z członków tłumaczył:„i tak nie mamy nic do gadania”)

W TYM MIEJSCY KIERUJEMY OFICJALNE ZAPYTANIE DO RADY : GDZIE BYLIŚCIE I DLACZEGO POZWOLILIŚCIE NA ZABRANIE NAGRODY DLA KIEROWNIKA ROKU ???

Taka informacja właśnie do nas dotarła , jest to kolejna oszczędność ponad milionowa ! Zrobiona na grupie pracowników, którzy zapewne się nie odezwą i muszą to przyjąć z uśmiechem na twarzy! Może to w końcu pozwoli otworzyć Wam oczy ! W tym tempie niedługo nie będzie nic , poza podstawą !

Na spotkaniu lub w piśmie które otrzymaliśmy 12 grudnia Pracodawca poinformował nas że :

• pracownicy którzy, wykorzystali 14 dniowy urlop wypoczynkowy w roku kalendarzowym 2018 , a rozliczyli go w roku socjalnym 2017-2018 , nie będą mieli opcji skorzystania z dofinansowania w roku socjalnym 2018 ! Przez co są stratni  dofinansowanie za wypoczynek za jeden rok. Pracodawca nie widział potrzeby wprowadzać wyjątku dla tych Pracowników , choć historycznie taka sytuacja już raz miała miejsce.
  • Pracodawca ma wątpliwości i nie widzi czytelnego mechanizmu do wprowadzenia wypłat pożyczek i zapomóg z puli centralnej. Co w naszej ocenie miało zwiększyć dostęp do środków pożyczkowych i wprowadzić sprawiedliwy i ujednolicony system zapomóg we wszystkich sklepach.
  • Pracodawca twierdzi że Bony Sodexo nie są zapisane w regulaminie więc nie wyraża zgody na ich zakupy. My się z tym nie zgadzamy , bo uważamy że co nie jest zabronione to jest dozwolone ! A na pytanie dlaczego Pracodawca wyraził zgodę na paczki, choć również nie ma o nich mowy w regulaminie nie potrafiono nam odpowiedzieć !
  • Pracodawca w odpowiedzi na nasze pismo z prośbą o spotkanie z przewodniczącymi komisji socjalnych odpisał : „Odnosząc się do propozycji spotkania Członków Komisji Zakładowej z Przewodniczącymi Komisji ZFŚS, zorganizowanie go w bieżącym roku, mając na uwadze nakład pracy z tym związany oraz obowiązki pracowników, nie wydaje się możliwe. Protokoły z posiedzeń Komisji ZFŚS są przesyłane drogą elektroniczną, dzięki czemu macie Państwo możliwość stałego kontaktu z Członkami Komisji Socjalnych.”

Wnioski wyciągnijcie sami i oceńcie !

2 thoughts on “Rzetelna informacja po spotkaniu z Pracodawcą

• styczeń 22, 2019 at 9:09 am
    Permalink

Tak, po cichu decyzja kogoś tam zabrano kierownika roku. Tylko dlaczego dyskryminuje się w ten sposób kadrę na sklepach? Bo milion zostaje w spółce?
    Na nowe stanowiska w centrali?
    Skoro zabrano wyróżnienie kierowników po cichu to może mając odwagę trzeba było to powiedzieć i np. umożliwić udział kierowników w wyborach pracownika roku. Co kierownik nie jest pracownikiem spółki? Żenada. Ten zarząd nadaje się do zmiany. Nie postawi się Kingfisherowi A ten odbiera nagrody od ministra. Za co się pytam?

Reply
    • styczeń 22, 2019 at 4:45 pm
      Permalink

Z tego co wiemy nagrodę dla pracownika roku też będą chcieli zlikwidować. Przynajmniej takie wycieki mieliśmy z opisywanego zebrania DS