INFO PO SPOTKANIU ZFŚS 26.06.2018r.

W dniu wczorajszym odbyliśmy kolejne spotkanie z Pracodawcą w sprawie ZFŚS. Celem którego było doprecyzowanie kilku pozostałych kwestii mających znaczenie w tym i przyszłych latach socjalnych. Tak jak pisaliśmy rok socjalny będzie pokrywał się z rokiem kalendarzowym i co za tym idzie kalendarzowym rokiem urlopowym. Najważniejszą rzeczą jest fakt, że od tego roku socjalnego każdy Pracownik sam zdecyduje czy chce korzystać z Benefitu czy mieć zwiększone dofinansowanie do wypoczynku (kwota na Benefit = zwiększone dofinansowanie do wypoczynku). W ciągu kilku dni ma pojawić się na platformie ikona w której każdy będzie mógł wybrać : dofinansowanie do wypoczynku czy punkty na Beneficie. Każdy kto zdecyduje się na większe dofinansowanie do wypoczynku nadal będzie mógł korzystać z platformy (np. będzie mógł za jej pomocą kupić bilety do kina czy bony do sklepów opłacając je środkami z własnego konta). Decydując się na dofinansowanie do wypoczynku jedynie nie będzie opcji samodzielnego opłacania karty MultiSport, chcąc z niej korzystać trzeba będzie wybrać opcję punkty na Beneficie. Wszyscy Pracownicy do końca tego roku będą musieli też wybrać na platformie dotychczas znajdujące się na niej punkty. Nie będzie opcji przeniesienia tych 72pkt na dofinansowanie do wypoczynku, ale to tylko w tym roku. Pracownicy którzy już w tym roku skorzystali z dofinansowania do wypoczynku a nie zdecydują się na Benefit będą mogli złożyć kolejne wnioski o wypłatę dodatkowej kwoty dofinansowania.  Na kolejnych spotkaniach z Pracodawcą będziemy pracować nad zmianą regulaminu ZFŚS i doprecyzujemy jeszcze kilka szczegółów związanych z socjalem.

Chcielibyśmy też zdementować pojawiające się na sklepach pogłoski że Związki cokolwiek zabierają ! Wszystkich a w szczególności naszych największych oponentów informujemy że Związek Zawodowy NSZZ „Solidarność” w Castorama Polska Sp. z o.o. zajmuje się zbiorowymi interesami i prawami pracowników oraz sprawuje kontrolę nad przestrzeganiem w zakładzie pracy przepisów prawa pracy, a w szczególności przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy ! Więc jeśli ktoś twierdzi że zabrano mu Benefit czy dofinansowanie do okularów, to nie Związki !!!!!