ZFŚS – WYPŁATA ŚWIADCZEŃ – informacja

W październiku 2017r. wysłaliśmy do Pracodawcy pismo o treści :

„W związku z powtarzającymi się sytuacjami związanymi z niedoręczaniem Zakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” w Castorama Polska Sp. z o.o.  na czas protokołów ZFŚS, co powoduje, że nie jesteśmy w stanie ich zaakceptować w takim terminie, aby środki z ZFŚS zostały wypłacone Pracownikom wraz z najbliższym wynagrodzeniem, wnosimy aby wszystkie protokoły socjane były doręczane nam w formie skanów na adres e-mail castosolidarnosc@op.pl . Taka forma komunikowania zdecydowanie przyspieszy wymianę korespondencji miedzy nami i spowoduje, że nie ucierpią na tym (tak jak w Castorama Bytom) Pracownicy.

Wskazujemy, że żaden przepis prawa nie zabrania takiej formy komunikowania. W przypadku gdyby Castorama Polska sp. z o. o. miała inne zdanie, prosimy o wskazanie podstawy prawnej takiego stanowiska.”

NA PISMO DO DNIA DZISIEJSZEGO NIE OTRZYMALIŚMY ODPOWIEDZI !

W związku z tym od dnia 1 lutego korespondencję socjalną odsyłamy na sklepy za pomocą skanów. Jednak otrzymujemy informację że sklepy mają inne wytyczne i bez oryginałów dokumentów nie będą wypłacane świadczenia, oto jedna z odpowiedzi: „…., jednak w związku z brakiem oryginalnego protokołu, nie możemy dokonać wypłaty świadczeń pracowniczych.”

Istnieje zatem realna obawa że świadczenia socjalne nie zostaną wypłacone wraz z najbliższym wynagrodzeniem i będzie tak na podstawie wytycznych Pracodawcy !

Bardzo ubolewamy, że Pracodawca po raz kolejny chce w złym świetle przedstawić naszą Organizację i czyni to kosztem Pracowników. Mimo wszystko mamy nadzieję, że sprawa zakończy się bez uszczerbku dla Pracowników.