Casto Nowy Targ i TURBO fikcja

Dotarły do nas informacje od naszych członków Związku z Nowego Targu. Poniżej otrzymany i zacytowany dosłownie opis sytuacji potraktowania pracowników. Pracowników, którzy swoją ciężką pracą i zaangażowaniem w trudnych warunkach  robili coś dla firmy. A gdzie ma ich firma ? to już przeczytajcie .

„W roku obrotowym ubiegłym premi turbo nie mieliśmy ponieważ sklep był w przebudowie, zakupili budynek byłej Almy z placem tym samym 90 % parkingu Castorama miała dzięki almie i wyrabialiśmy nie małe turbiny na małym sklepie. W maju tamtego roku czyli od drugiego kwartału zamknęli parking budynek zaczęli rozbierać i obroty spadły o ok 30% co jest normalne z uwagi na brak miejsc parkingowych i tym samym mniejsza ilość klientów na sklepie… To z naszej winy pracowników nie było, że przez to straciliśmy możliwość zarobienia dodatkowych pieniędzy z w/w premii… Mówi się trudno odbijemy sobie w przyszłym roku bo obroty wrócą  po otwarciu całości co jest planowane na połowę kwietnia ( na razie działa 2/3 sklepu już w nowym formacie sektorowym)  i co??? I otóż nie oficjalnie dyrekcja przekazała informacje że w tym roku również nie będziemy mogli liczyć na premie turbo ponieważ sklep się zwiększył i muszą sprawdzić jakie obroty będą na sklepie… Czy to jest zgodne z prawem żeby przez dwa lata nie z naszej winy pozbywać nas premii sprzedażnej??? Wszyscy patrzyliśmy optymistycznie na drugi kwartał że nasz wysiłek zostanie nagrodzony dodatkową premią i jesteśmy w……i na szaro… Nie dość że przez te przebudowy mamy tyle niedogodności, zostaliśmy upodleni bez szatni bez jadalni wszystko w obskurnych kontenerach w pracach w temperaturze poniżej 10 stopni jak stary budynek roztowarowaliśmy, regały ściągali sprzątali robili wszystko nie to co nam piszę na plakietce!!! ( Czyt Doradca Handlowy) „

Tak właśnie traktuje się pracowników. Można rzec, zmiana zasad w trakcie gry. Po co ? A po to, żeby pracownikom dać jak najmniej. Pracownicy są tylko poszkodowani i nikt się z nimi nie liczy. Takich przykładów wymienić można wiele, warto wspomnieć temat anonimowego listu z Katowic, gdzie pracownicy byli poszkodowani i nie otrzymali premii Turbo przez działania na szkodę firmy w osobie DGL! Po zgłoszeniu sprawy przez nas Pracodawca temat zlekceważył, twierdząc że to anonim, choć dobrze wiedział kogo i za co zwolnił! Takie sytuacje po raz kolejny pokazują jak nieczytelny (choć nasuwają się inne gorsze słowa) jest sposób naliczania premii Turbo, co ewidentnie widać od drugiego półrocza 2016r.

Mamy nadzieję, że jest to kolejna z tych sytuacji, która pozwoli otworzyć pracownikom oczy i zobaczą ile znaczą dla firmy. Takie podobne sytuacje, mniej lub bardziej  krzywdzące pracowników znajdziemy na większości sklepów. Co z tym zrobimy? Decyzja należy do Was, do Pracowników. My ciągle na Was czekamy DOŁĄCZ DO SOLIDARNOŚCI . Francuzi mogą strajkować i domagać się podwyżek STRAJK we FRANCJI , w Anglii dba się o zdrowie pracowników i opłaca ich się odpowiednio B&Q Wielka Brytania , a my co ?

Po raz kolejny prosimy o zaufanie nam i wstępowanie w nasze szeregi. Uwierzcie, że możemy to zmienić ! Trzeba będzie, to wyjdziemy na ulicę, ale musimy mieć Wasze wsparcie. Nic nie tracicie i niczym nie ryzykujecie zapisując się do naszej Solidarności ! Widzicie w którą stronę to idzie, lepiej na pewno nie będzie !