SPÓR ZBIOROWY – komentarz

W dniu dzisiejszym w gazecie Prawnej pojawił się artykuł o sytuacji  sporu zbiorowego.

Pracodawca w osobie dyrektora ds. personalnych i odpowiedzialności społecznej, ustosunkował się do pewnych kwestii czy zarzutów . Chcielibyśmy odnieść się do treści sformułowań prezentowanych przez osobę reprezentującą Pracodawcę.

Odwołać należy się do przepisów Ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych tj. pracodawca niezwłocznie podejmuje rokowania… i zawiadamia właściwego Okręgowego Inspektora Pracy – niezwłocznie w prawie oznacza – najszybciej jak to możliwe – a strona Pracodawcy nie dopełniła tego obowiązku. Po drugie w sytuacji wypowiedzenia najmu pomieszczenia to wynajmujący powinien zaproponować pomieszczenie, a nie Związek !   Podobnie sytuacja ma się z niby remontem, ponieważ gdyby faktycznie o to chodziło moglibyśmy opuścić zajmowane pomieszczenie na czas trwania remontu i później do niego wrócić !

Działania Pracodawcy w naszej ocenie są celowe i świadome !