WYNIKI FINANSOWE vs podwyżki i obecna sytuacja

Grupa Kingfisher ogłosiła swoje wyniki za pierwsze półrocze 2018 https://www.kingfisher.com/index.asp?pageid=3 . O wynikach Castorama Polska można przeczytać też  tutaj https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/castorama-notuje-w-polsce-bardzo-dobre-wyniki-mimo,49682  (polecamy również przeczytać komentarze pod artykułem) co udostępniliśmy na naszym Facebookowym profilu  https://www.facebook.com/solidarnosc.castorama/  . Jak widać wyniki Castorama Polska są dobre  +1,5% LFL (czyli wzrost obrotów rok do roku) i +1,9% wyniku operacyjnego (czyli wzrost czystego zysku) co nas niezmiernie cieszy w perspektywie walki o wzrost wynagrodzeń w ramach wszczętego sporu zbiorowego (więcej info w tej sprawie niebawem w nowym artykule).

Niestety dochodzą do nas bardzo niepokojące informacje w związku z wynikami całej grupy a w szczególności Castorama Francja ! Która pomimo tylko -2,4% LFL zanotowała aż -31,1% straty ! Z informacji jakie posiadamy słaba sytuacja we Francji po części jest pokłosiem wprowadzenia Sapa, w sklepach ponoć są problemy z zatowarowaniem i zaczynają one przypominać Prakitkera przed upadkiem ! Można by powiedzieć co nas obchodzi Francja, i prawda ! Bo my pracujemy w Castorama Polska! Jednak dziurę ktoś musi załatać i po raz kolejny prawdopodobnie odbędzie to się kosztem naszym ! Doszły nas słuchy że dyrektorzy otrzymali już informacje o zakazie wyprzedaży, zakazie podwyżek i zakazie zatrudniania ! Wszystko żeby wynik zysku operacyjnego był jeszcze większy pomimo bardzo dobrego osiągniętego w pierwszym półroczu. Zabieg bardzo prosty , wyprzedaże obniżają marżę co jest niewskazane a wzrost zatrudnienia i wynagrodzeń powoduje koszty ! Więc wszystko wydaje się być bardzo logiczne ! Tylko dlaczego kosztem pracowników w Polsce ! skoro ci swoją pracę pomimo okrojonych składów wykonują perfekcyjnie ! Mega kosztem jest wprowadzenia Sapa, który jak się okazuje nie wszędzie się sprawdza i nie wszędzie wypalił o czym pisaliśmy w poście z dnia 24 lipca na FB https://www.money.pl/…/…/artykul/lidl-sap,163,0,2411427.html  System ponoć został wprowadzony ze względu na naciski ze strony Chińskich dostawców, gdyż ci na nim pracują. Sam system ponoć jest bardzo dobry dla dostawców nie do końca dla sprzedawców, ale zapewne czas pokaże !

W całej tej historii ze słabymi wynikami Francji i mało znaczącej roli Polski w obrotach Kingfishera zastanawiająca wydaje się być przyszłość w związku ze zbliżającym się Brexitem ? Może być tak że zostaniemy sprzedani, ale to są tylko przypuszczenia. Czas pokaże ! W oparciu o wyniki i jedno z ostatnich wystąpień Prezes Kingfishera wydawać się  może że pozycja Pani Prezes Laury na piastowanym stanowisku jest niepewna.

W związku z powyższym apelujemy do Wszyskich Pracowników Castorama Polska o walkę razem z nami o wzrost wynagrodzeń , nawet jeśli będzie potrzebny strajk ! Nie może być tak że nasza ciężka praca nie zostanie doceniona a wypracowane zyski zostaną przeznaczone na zasypywanie dziury ! Każdy z Was ma swój los w rękach , ci co chcą pracować dla idei i łapią się na teksty że „Razem damy radę” oraz chcą łatać dziurę -31,1% straty Francuzów niech nie robią nic , a tych co chcą walczyć o swoje zapraszamy do nas ! http://solidarnosc-castorama.pl/?page_id=12 Zainteresowani mogą również pisać lub dzwonić 663881545 , za pośrednictwem Facebooka , messengera czy pisząc na adres castosolidarnosc@op.pl.