SKARGA – DS ze Szczecina odrzucona

Zakończyło się postępowanie prowadzone przez GIODO ( Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych ) w związku ze skargą dyrektora P.R. ze Szczecina w sprawie przetwarzania jego danych osobowych przez naszą Organizację.

GIODO – ODMÓWIŁO UWZGLĘDNIENIA WNIOSKU !

Skarga była konsekwentnym działaniem przeciwko naszemu działaniu w obronie Pracownika ze szczecińskiej Castoramy gdzie rządził ten dyrektor. Sprawa częściowo połączona ze sprawą sądową o Facebooka, o której informowaliśmy wcześniej oraz sprawami Pracownika/Kierownika przeciwko Castorama Polska Sp. z o.o. o uchylenie kary porządkowej i przywrócenie do pracy, zakończonych ugodą i wypłatą odszkodowania Pracownikowi.

GIODO odmówiło uwzględnienia wniosku podtrzymując nasze zdanie że nie doszło do pozyskania przez Związek danych osobowych Skarżącego. Dokładnie chodziło o nagrywanie dyrektora.

W tym miejscu ważna wskazówka na przyszłość dla wszystkich ! Nagrywać można, ale nie wolno tego nikomu udostępniać i rozpowszechniać ! Można informacje przekazywać w postaci stenogramu utworzonego z nagrania. Natomiast w sprawach sądowych nagrania mogą zostać dopuszczone jako dowód w sprawie. Wiemy od Pracowników o wielu przypadkach działań noszących znamiona mobbingu, dlatego miejcie powyższe na uwadze !